Предложения за обиколки

Предложение за обиколка №1

Орлово око, Буйновско ждрело, Ягодинска пещера, Дяволски мост

Отдалеченост: 50км (1 час и 10 мин.)

Орлово око

Никъде другаде няма да изпитате същото усещане, като това, когато застанете на панорамна площадка „Орлово око“. От Ягодина по посока връх Свети Илия започва пътя към „Орлово око“. Изкачването е вълнуващо. Може да се изкачите или пеша, или да използвате услугите на местните, които предлагат качване до върха с джип. Колкото по-големи препятствия преодолявате толкова по-силен е адреналина. А там горе – изживяването е неописуемо. Площадката е монтирана на ръба на скалите на връх „Свети Илия“ на височина 1563 метра. Разкрива се незабравим изглед към красотите на Родопите, към Пирин и малка част от Рила, към планините в Гърция.  Стоманено-бетонната конструкция над скалите издържа три тона товар. Заставането на площадката е едно незабравимо изпитание. Съветът на местните е изкачването до върха да не става в лошо време, защото там падат много гръмотевици. Затова и не случайно върхът носи името на повелителя на гръмотевиците Свети Илия.

Буйновско ждрело

На 600м под площадката се вие живописното Буйновско ждрело – най-дългото в България. То се е появило между Ягодина и Тешел, под въздействието на Буйновската река, дълбала скалите години наред. То заема участък от 10км с огромни скални масиви, които се извисяват над реката. На места те почти се докосват и създават илюзията, че можеш да ги надскочиш. Затова най-тясната част от ждрелото е наречена от местните Вълчи скок, защото зимно време вълците прескачали оттам реката в търсене на храна. Природният феномен може да разгледате с кола или пеша, като се движите по шосето, което съпътства реката.

Ягодинска пещера

След като се наситите на зрелищните пейзажи от орлов поглед, приключението ви може да продължи в другата крайност. Това е слизане в подземното царство на Ягодинската пещера, която е част от ждрелото. Ягодинската пещера е третата по дължина в България. дължината й достига 10500 метра, а възрастта й е 275000 години. На 4 метра след естествения вход на пещерата (първо ниво) е открито Енеолитно жилище – местен керамичен център, единствено в Европа запазено в естествения си вид. Открити са находки на керамични съдове, оръдия на труда, овъглено жито, керамична пещ, хромели (ръчни мелници). Останките датират от каменно-медната епоха (IV-то хилядолетие пр. Хр.). Тази част от пещерата може да се разгледа за време от 20 минути, с беседа и отделна такса. Бъдете готови да изживеете една красива зимна приказка! Без значение кой сезон е, в пещерата действието се развива при 6ºС. Преживяването си заслужава!

Само на 200м по-надолу от пещерата пък ще се възхитите и от друг природен феномен – т.нар. Дяволски мост. Той представлява естествен скален свод над Буйновската река. Името му идва от древно поверие, че само дяволът може да мине през него. Забележителностите в това неповторимо място не спират дотук.

Дяволската пътека 

Дяволската пътека се намира до село Борино, Девин. Пътеката обхваща територия от около 20 кв.км и има 2 стартови точки – северна и южна. Тя е високоатрактивна и е реализирана в два кръга – малък кръг (3,8км) и голям кръг (10,2км), които са свързани и имат една изходна точка. Най-ниската точка на маршрута е 945м, а най-високата е 1356м.  За посетителите са изградени информационни кабини, чешми, обзорни площадки /една от тях е Орлово око/, заслони, множество дървени мостове и платформи. Най-атрактивна е частта с преминаването под естествения скален Дяволски мост и през стеснения ждреловиден участък.

Предложение за обиколка №2

Триградско ждрело, Вълчи камък, Дяволското гърло, „Музей на мечката“

Отдалеченост: 55 км (1 час и 10 мин.)

Триградско ждрело

Триградското ждрело е най-величественото от всички в България. То е на трето място по дължина след Буйновското и Трънското ждрело. Разположено е по поречието на река Триградска в Западните Родопите и е само на 1.5км северно от село Триград.

Вълчи камък

Поемайки от ждрелото към село Гьоврен ще стигнете до най-високата на Балканския полуостров панорамна площадка – Вълчи камък, която ще ви остави без дъх, а самото преживяване по изкачването й ще остави във вас уникална емоция, която дълго време ще помните. За да и се насладите обаче, трябва предварително да си резервирате джип, който ще ви чака в близост до селото, от където ще се изкачите. Площадката е на 1650 метра надморска височина и е около 100 метра по-висока от Орлово Око. От Вълчи камък се открива великолепна гледка към „опашката“ на Триградското ждрело, което започва на 1,5 км северно от с. Триград и продължава на север към с. Гьоврен в продължение на около 7 км по течението на река Триградска. Около с. Гьоврен ждрелото е вече доста по-широко, мраморните склонове са осеяни с разнообразни карстови форми, а на места са покрити със смърчови и елови гори. Гледката е много впечатляваща, като може да видите планините Рила, Пирин, Родопите на територията на Гърция и дори панорамната площадка Орлово око ще бъде малко под вас. На самия връх са изградени и две интересни съоръжения, особено едното. Висока панорамна площадка, тип вишка, която е около 10 над най-високата част на върха. Тези допълнителни метри разкриват още по-красива гледка наоколо и правят възможно да видите уникална панорамна 360-градусова гледка. Втората панорамна площадка е изградена върху едно много интересно дърво, което расте от скалата. Тя е дървена, а под нея е пропастта. Гледката от нея е супер интересна и наистина ще ви впечатли.

Дяволското гърло

След това не пропускайте да посетите „Дяволското гърло“. Макар и да звучи малко страшничко, е една от най-интересните и необикновени пещери в България. Наричат тази пещера „мистерията на Родопите“. Тя е част от величественото Триградско ждрело, което се намира се в Рило-Родопската област, на 1.5км от с. Триград и на 17км от Девин. Пещерата ще ви предложи великолепната гледка на най-високия подземен водопад на Балканите (42м). Както и ще ви потопи в изследване на тайнствените й галерии, които са свързани с легендата за слизането на Орфей в царството на Хадес, за да търси своята любима Евредика. Гръмкото име на пещерата идва от формата на входа й, който наподобява дяволска глава. Още с влизането си, ще усетите, че ви предстои да изживеете нещо грандиозно. Внушителната скална обител наподобява размерите на храм-паметника „Александър Невски“ в София. Пътят ви минава по изкуствена галерия, дълга 150м, която ще ви отведе в огромната Бучаща зала. Малко преди входа й, на едната стена ще видите изсечен в скалата образът на дяволска глава. Няколко стъпки по-напред и ще се озовете пред величествения подземен водопад, който ще ви спре дъха. В залата ще видите и изсечена в скалата фигура на античен мъж в цял ръст. Пътешествието ви продължава с вълнуващо изкачване по 301 обезопасени стъпала нагоре, покрай неповторимото природно зрелище. Това си е истинско адреналиново изживяване, което ще ви отведе до повърхността. Малко преди изхода ще видите изворче с издълбан миниатюрен олтар с фигура на Богородица. Интересно и необяснимо е как водите на подземния водопад се губят в сифон-галерия на 400м от входа на пещерата, за да изникнат отново в друга съседна пещера, наречена „Дирника на дявола“. Тук пещерни клубове от цяла България организират експедиции с лодки срещу течението на подземната река. Звучи екстремно и забавно, нали? Не пропускайте да изживеете приключението „Дяволското гърло“! Това е нещо, което не сте виждали досега!

Предложение за обиколка №3

Ковачевица, Лещен

Отдалеченост: 80 км (1 час и 30 мин)

Ковачевица

Село Ковачевица е обявено за исторически и архитектурен резерват през 1977 година. В него са запазени автентични къщи от 18 век, както и интересната църква „Св. Никола“ – построена в средата на 19 век. Селището е много приятно за разходки.

Лещен

Лещен се намира близо до етнографски комплекс Ковачевица. В него са запазени и реставрирани старинни български къщи.