Забележителности

За гарда

Град Сърница е разположен между Велийшко-Виденишкия дял и Дъбраш в един от най-привлекателните райони на Западните Родопи. Този чаровен кът от родината ни е неповторим като пейзаж и геоморфоложка форма. Покрай града минава р. Доспат, която се влива в едноименния язовир. Средната надморска височина е 1250 метра. За тези, които искат да се откъснат от суматохата и напрежението на големия град, тук ще намерят идеалната възможност за релакс и почивка сред прикзаната природа на Родопите. Сърница ще ви плени с уникалното съчетание на невероятна природа и съхранени патриархален дух, традиции и обичаи, романтичната атмосфера на отдавна отминали времена.

Язовир Доспат

За любителите на планината, водата и риболова язовир „Доспат“ е истински рай, разположен в най-западната част на Родопа планина. А тези, които просто си обичат природата и спокойните местенца, ще открият нов смисъл на думата „тишина“. Непосредствената близост на язовира до град Доспат и Сърница, както и невероятната природа предполагат прекрасни възможности за отдих и туризъм. Намира се на река Доспат на 1 200 м надморска височина. Язовирът е дълъг 19 km и широк около 3 km. Той е сред най-големите язовири в България, а природата около него е приказно красива.

Екопътека „Сърница Ай“ – „Стената“

В гр. Сърница има много планински маршрути и интересни местности, но най-забележителната – „Сърница Ай“ е закътана високо в планината, откъдето можете да видите цяла Сърница, Доспат и язовира. Местността е оборудвана с навес и течаща вода, а пейки, маса и барбекю, предоставят перфектната възможност за приготвяне на пикник и барбекю. Пригответе се с подходящи обувки за планина, връхна дреха, бутилка, която да напълните със студа, изворна вода, ентусиазъм и добро настроение, и поемете към гората. Пътят до местността е маркиран с табели „Стената“, а маршрутът започва от вила „Бор“ на отсрещната страна на язовира.

Продължителност на прехода: 1 час и 30 мин.
Подходящ сезон за изкачване на пътеката: пролет, лято

Водопад Късак

Водопадът се намира на 1,1 км от село Късак, Доспат. Висок е около 8 метра, а под него има оформен кът за отдих с пейки и маси. Най-подходящото за посещение е по време на пролетното пълноводие или в началото на лятото. Достъпът до водопада е по черен път. Преходът отнема около 35-40 минути. Точно пред водопада се намира и първата готска библиотека в Родопите. Представете си това разкошно място в гората, в което пеят птички, мирише на бор, реката ромоли, а до вас един красив водопад се разлива по обрасли с треви и цветя камъни. Тази перфектна идилия би била съвършена с една книжка и нещо за хапване. Е, книжките са осигурени. Остава само да сложите един сандвич в раницата и ето ви съвършената почивка.

Скално-изсечен менхир – с. Побит камък

Скално-изсеченият менхир се намира сред широка поляна в землището на село Побит камък, община Сърница, област Пазарджик. Представлява стърчаща „побита“ в земята скала, откъдето идва и името и, както и името на близкото село. Камъкът е ронлив, а едната му стена е покрита с растителност. Смята се, че траките са го използвали за техните свещенни ритуали. Скалното образувание е в частен земеделски имот и до там се стига по черен път, като преходът от селото до менхира отнема около 15 мин.